Emlékszel még arra, milyen nagyszerű beszélgetések voltak a Kossuth Rádióban anno? Én igen! Ezen nőttem fel.

Végtelenül hiszek abban, hogy a „hangos könyvek”, a rádiós beszélgetések kicsit olyanok, mint könyvolvasás. A hallgató a képzeletével játszik. Ha olvas a szemével, vagy éppen hallgat a fülével, olyan vizuális metamorfózison mehet keresztül, ami a szürke hétköznapokban lehetetlen.

Pontosan erről szól a podcast.

Megismerhet egy – többnyire – nem irányított beszélgetésben egy embert, az ő történetét. Hozzá kapcsolhatja a saját élményeit, életének történéseit. És pont ez a szép az egészben.

Hallgass!

Persze ez így nem igaz, sőt, sosem igaz! Beszélj, beszélgess minél többet, legyenek barátaid, szerelmed, gyermeked, élj!
És persze ismerj meg más embereket, életeket, sorsokat!

Amióta a podcast mint médiaműfaj megérkezett a világba, sose éreztem ennyire aktuálisnak. Amikor meghallgatsz egy ilyen kötetlen beszélgetést, nincs villogás, mint a vizuális műfajokban, hanem csak a hang, a szó, a történet.

Bárhol, de tényleg…

Bárhol hallgathatsz bennünket! Főzés közben, futás közben, utazás közben.
A lényeg, hogy hallgass! Illetve ne hallgass…

Én rendszeresen hallgatok például főzés közben podcast-okat. Egyszerűen rajongok érte, ugyanis nem viszi el a figyelmemet a hagymák szakszerű felvágásától, a rántás vagy habarás minél jobb elkészítésétől, a főtt tojás héjának megpucolásától, a húsok befűszerezésétől.
Közben csak hallgatózni kell.

És egy sor életszerű történet, tapasztalat, tudás megy át az éteren, ami még szórakoztat is.

Próbáld ki!

Ha témát ajánlasz nekem, szívesen veszem, igyekszem teljesíteni! Írj!

Zámbori Bíró Tamás
tom@tomcast.hu